Inledning
Janne & Sonja Järnvägsgatan Nackehultet Släkthistoria Publikationer Nyutkommet

Välkommen till Sonja och Jan Helling

Sonja-och-Janne-Hultet-2016-1.JPG

     Sonja och Jan Helling
på Nackehultets veranda

nya-framsidan-till-Janne.png

00-Christina-sve-baksida.png

Vi har på Pages in English ​lagt till två sidor som även kan läsas av den som behärskar engelska:
Helling Family News och
Swedish news in English
Detta främst för många släktingar i USA.

 

Februari 2018

 Släktregistret


För många år sedan övertog Janne ansvaret från sin far Hjalmar Helling för uppdateringar av vårt släktregister. Janne har digitaliserat registret i programmet MinSläkt. Programmet har 2017 graderats upp till version 4.1.
Därmed tog Janne itu med att utnyttja nya möjligheter att graderade upp släktregistrets innehåll. 
Janne var osäker om vem som skulle kunna överta ansvaret för registrets
fortlöpande uppgradering. Vår son Tomas Helling hade till Jannes glädje
en lösning på detta problem. Det skulle innebära att många kan hjälpas åt med denna uppgift. Tomas Helling har övertagit uppgiften att samordna.

När jag ser tillbaka på mina egna mångåriga erfarenheter kan jag inte låta bli att göra reklam för "Arkiv Digital" som du finner på internet.  (www.arkivdigital.se). Denna källa med historiska fakta har varit ovärderlig för mig när jag inte bara arbetat med släktforskning, utan även med kultur- historiska artiklar och böcker. Gå gärna in på deras hemsida och studera erbjudanden från Sveriges ledande leverantör av historiskt källmaterial.  


Gården Jättenhem är äntligen såld!

Till vår överraskning såldes gården Jättenhem i december 2017. Den gården ligger på höjden söder om vår fritidsgård Nackehultet. Mer om det som kommer att hända där kommer i följande månader hemsidor. Vi har träffat de nya ägarna som är Jan Grafs familj från Kiel i Tyskland. Deras plan är att restaurera den gamla "Dalslandsstugan". Ett möte med flera hantvrekare och andra intresserade är planerat till 16 - 19 februari.

Min syster Christina, Utgåva 2.

En utgåva 2 av denna bok blev färdig i augusti 2017. Planer på att skriva denna bok hade Janne redan för sex år sedan. Det var medan han höll på med bokern "Närketrilogin". Under arbetet upptäckte han en intressant släkting som hette Christina Wallqvist och var has farfars fars syster. Janne var beredd att redan då skriva en romanliknande berättelse (sakprosa) och  med Christina som huvudperson. Bild på bokens omslag i den vänstra spalten.

Berättelsen om Christina slutar när hon emigrerar till Wisconsin 1867. De
som läst boken hoppas på en fortsättning. Det tänkte sig även Janne. Han hade kontakter med en släkting i Minneapolis. För henne var Christina en "förmoder". Släktingen har under sommaren 2017 gjort besök i trakten runt Stockholm i Wisconsin. I bästa fall kommer hon att kunna svara för en fortsatt berättelse om Christinas sista 36 år i Wisconsin. Christinas grav finns i orten Stockholm vid Missippifloden i USA.


Boken om Christina Wallqvist blev Jannes sista bok.


Janne har bestämt sig för att boken "Min syster Christina" skall bli hans sista bok. Andra utgåvan blev färdig i juli 2017. För varje bok Janne skrivit genom åren har han i papplådor eller i flera ringpärmar samlat allt fakta-underlag som han använt sig av. Som en extra "kulturhistorisk gärning" har han under hösten 2017 för kommande generationer skrivit utförliga beskrivningar av var hans matrial till alla sina böcker finns samt även andra släkthistoriska dokument av värde.


Sonjas aktuella projekt

Det som fortsätter att uppta det mesta av Sonjs intresse är hennes insatser som God man och Vårdnadshavare för ensamkommande flyktingbarn och familjer som flyr krig och förföljerse och därför söker asyl i Sverge. Dessutom tar förberedelser för 2018 års trädgårdsskötsel och blomsterarrangemang på fritidsgården Nackehultet i Dalsland redan sin tid. Därutöver gör Sonja med glädje insatser för våra två yngsta barnbarn som bor med sin familj på Västkusten ute på ön Tjörn.

Sonja ägnar sig numera mycket åt att fotografera med sin mobil och att vara aktiv på Facebook. I den finns "Familjegruppen" för våra barn och barnbarn.

Dessutom är det mycket som talar för att även Sonja kommer att ta itu med släktforskning. Än så länge mest för sitt eget återseendets glädje, men i bästa fall kan det bli dokumentation av värde för kommande generationer. Sonen Tomas har lovat att ge henne hjälp i ett sådant projekt.
 

Okt-1.JPG

Fotografi från oktober 2017 av vår hamn i Nacketjärn

Här kan du söka i innehållet

Hemsidans ägare:

Jan och Sonja Helling
Järnvägsgatan 5
461 31 Trollhättan

Janne 0705 163 573
Sonja 0702 304 719


Hemsida med Sitoo

Copyright 2010