Janne & Sonja Släkthistoria Nackehultet Sverigehändelser Miljö & Klimat Artiklar & Böcker
Senaste månadernas händelser Tre uppsättningar Tre täppor Julbrev 2018 sve

Välkommen till Sonja och Janne Helling

Sonja-och-Janne-Hultet-2016-1.JPG

     Sonja och Jan Helling
på Nackehultets veranda

Vi har på Pages in English ​lagt in sidor som även kan läsas av den som behärskar engelska. Här kommer det in många noveller som på engelska kallas "short stories". Dessa är främst avsedda för släktingar i USA.
Från juni månad finns alla 10 kapitel införda av boken
"My sister Christina" översatta till engelska.

Okt-1.JPG    Fotografi från vår hamn i Nacketjärn. Okt 2017

IMG_2854.JPG

Nackehultet och Nackeloftet

Sonjas-slaektforskning.JPG

Rummet hemma i Trollhättan
där Sonja håller på med släktforskning
.

Juli 2019

 Alla artiklar från 2018 och 2019

- Artiklar på svenska från 2018 och 2019 har flyttats över till en flik
  som heter: "ARTIKLAR & BÖCKER".
- Alla engelska short stories finns på "Pages in English" under
  fliken "SHORT STORY".

Under BÖCKER finns förteckning över alla de som Janne skrivit.

∎ Senaste månadens händelser finns här:

Senaste månadernas händelser. Här ingår maj och juni 2019.

∎ Inga nya artiklar under maj och juni 2019

Det blev problem för Janne att skriva sina artiklar efter att han råkat ut för brott i höger underarm och hand den 12 maj och blev gipsad på NÄL.
Han hoppas kunna återkomma med nya artiklar i juli månad. Men...

Vi kunde inte motstå möjligheten att ta in Time Magazin´s fotografi av Greta Thunberg som kom på tidskriftens första sida i maj 2019. 

 Släktregistret

För många år sedan övertog Janne ansvaret efter sin far Hjalmar Helling för uppdateringar av vårt släktregister. Det är digitaliserat  i programmet MinSläkt. Detta program har 2018 graderats upp till version 4.2. Därmed tog Janne itu med uppgiften att utnyttja nya möjligheter. Observera att det även innehåller Sonja´s släktingar.
Under 2018 och 2019 har Janne i sin dator tillfört nya uppgifter om våra släktingar. Sedan flera år har vi fått såväl julbrev som julkort samt på senare år även julhälsningar i form av meddelanden via internet. Det som har glatt oss mest är julbrev som berättar om vad som har hänt i släktingarnas familjer under året. Varje år har vi använt oss av ny information som vi fått och kunnat uppdatera vårt släktregister. Före jul varje år sänder vi till dem ett julbrev.
Här finns en länk till 2018 års julbrev till våra släktingar och vänner.

Granngårdar till Nackehultet har sålts under 2017 och 2019.​

Till vår överraskning såldes gården Jättenhem i december 2017. Den gården ligger på höjden söder om vår fritidsgård Nackehultet. Den nye ägaren heter Jan Graf och bor med sin familj utanför Kiel. Han är tysk men klarar bra att både prata och skriva svenska. Under 2018 påbörjades även bygget av ett hus som döptes till Dvärghem. Denna stuga blev klar i mars 2019. Nu kommer arbetet att börja med att restaurera den gamla Dalslandsstugan. Det är ett arbete som beräknas pågå under flera år.

Under 2018 sålde Regina Runge sin stuga som heter Nacketjärnet. först till familjen Andreas Larsson från Källby, som sålde den i sin tur som fritidstorp, till familjen Maria o Thomas Carlsson från Sjuntorp.

Min syster Christina, Utgåva 2.

En utgåva 2 av denna bok blev färdig i augusti 2017. Planer på att skriva boken hade Janne redan för sex år sedan. Det var medan han höll på med bokern "Närketrilogin". Under arbetet upptäckte han en intressant släkting som hette Christina Wallqvist och som var hans farfars fars syster. Hon var den första av våra släktingar som emigreerade till USA 1867. Janne var beredd att skriva en romanliknande berättelse (som blev sakprosa) med Christina

som huvudperson i berättelsen. 

Boken om Christina Wallqvist blev Jannes sista bok.

Janne har bestämt sig för att boken "Min syster Christina" skulle bli hans sista bok. Andra utgåvan blev färdig i juli 2017.
Om du kan läsa engelska kan du på "Pages in English" under fliken "Christina" finna denna bok översatt och redigerad med texter och bilder till engelska i sin helhet. Sedan juni 2018  finns boken på sidan "Pages in English".

Jan skriver bara korta Artiklar och Short Story från january 2018. Förteckningar finns under Artiklar & Böcker


Sonjas aktuella projekt

Sonja fortsätter sin släktforskning. Hon har fokus på att skriva om sina föräldrar Ruth och Otto Persson. Hon har även på nytt engegerat sig i politiken. Hon kommer från 2019 att arbeta för Överförmyndarnämnden i Trollhättan. Under 2018 avslutade Sonja sina insatser som vårdnadshavare för ensamkommande flyktingbarn. De hade flytt från krig och förföljerse i sina hemländer och sökt asyl i Sverge. Dessutom räknar Sonja med att under 2019 fortsätta med trädgårdsskötsel och blomsterarrangemang på fritidsgården Nackehultet.

Därutöver gör Sonja med glädje många insatser för våra barnfamiljer och inte minst för två yngsta barnbarn som bor med sin familj på Västkusten på ön Tjörn. Sonja ägnar sig numera även åt att fotografera med sin mobil och att vara aktiv på Facebook i "Familjegruppen", som innehåller fortlöpande nyheter om våra barn och barnbarn och deras familjeliv.​

Länk till: Här bor vi i Trollhättan

Observera att vi tagit bort "Sidor på tyska". Det beror på att vi inte längre själva hyr ut Nackeloftet. Det sker numera genom företaget Airbnb.
Denna uthyrning sköts av Anna-Lena Helling och Sonja Helling

Här kan du söka i innehållet

Hemsidans ägare:

Jan och Sonja Helling
Järnvägsgatan 5
461 31 Trollhättan

Janne 0705 163 573
Sonja 0702 304 719


Hemsida med Sitoo

Copyright 2010