Janne & Sonja Järnvägsgatan Nackehultet Nackeloftet Släkthistoria Böcker Artiklar

Välkommen till Sonja och Janne Helling

Sonja-och-Janne-Hultet-2016-1.JPG

     Sonja och Jan Helling
på Nackehultets veranda

Vi har på Pages in English ​lagt in sidor som även kan läsas av den som behärskar engelska. Här kommer det in många noveller som på engelska kallas "short stories". Dessa är främst avsedda för släktingar i USA.
Från juni månad finns alla 10 kapitel införda av boken
"My sister Christina" översatta till engelska.

Okt-1.JPGFotografi från vår hamn i Nacketjärn. Oktober 2017

Sonjas-slaektforskning.JPG

Rummet hemma i Trollhättan där Sonja
håller på med släktforskning
.

 

November 2018

 Nyheter på denna hemsida

Fliken Jannes böcker är omarbetad. På fliken: Läsvärda artiklar finns förteckning såväl över föjande artiklar på svenska som alla short stories som är skrivna på engelska för våra släktingar i USA.

November 2018
- Senaste månadernas händelser

- Tre täppor med natur som jag har förlorat

- Våra lästa böcker 2018 värda att rekommendera

- Jannes bästa artiklar från 2018.

Oktober 2018
- Inför en förestående klimatkris

- Var finns vårt gemensamma samhällsbygge?
- De sista frågorna från Factfulness och en översikt i bild.

September 2018
- Två nya frågor för dig att besvara om tillståndet i världen
EU:s sociala pelare och den svenska demokratin
- Preserving a cultural heritage (på engelska)

Augusti 2018
- Sommaren 2018 i mitt huvud
- Bregman, Albright, Jönsson

- Immigrants from Sweden (på engelska)

Juli 2018

- Artikel som du gärna kan avstå från att läsa.

- Enligt Janne hans fem bästa böcker

Juni 2018

- Har du börjat läsa boken Factfulness?
- Konsten att vara en "possibilist"
- Is Midsummer Eve the Swedish National Day? Engelska ​Maj 2018
- Lev resten av ditt liv i Hans Roslings anda

- Svenska släktingar med amerikanska rötter i jorden på Nerike Hill

- Sex generationer genom medelmassan

April 2018

- Laura Ingalls Wilder och hennes dotter Rose
- Swedish dog and American gun

Mars 2018

- Tankar inför och bortom Riksdagsvalet 2018
- Tre vägar som möttes i Gamla stan

Februari 2018
- Nya möjligheter att bli hänförd.

- Sveriges position i världen

 Släktregistret

För många år sedan övertog Janne ansvaret efter sin far Hjalmar Helling för uppdateringar av vårt släktregister. Janne har digitaliserat registret:    MinSläkt. Detta program har 2018 graderats upp till version 4.2. Därmed tog Janne itu med att utnyttja nya möjligheter att gradera upp släktregistrets innehåll. Under 2018 har han i sin dator tillfört nya uppgifter om släktingar i USA samt fler fotografier av släktingar.

Janne var osäker om vem som skulle kunna överta ansvaret för registrets fortlöpande uppgradering. Vår son Tomas Helling hade till Jannes glädje en lösning på detta problem. Det kommer att innebära att många anhöriga kommer att hjälpas åt med denna uppgift. Tomas Helling har som "redaktör" ansvaret att samordna dessa insatser. Trotts detta har Janne för säkerhets skull under 2018 fortsatt att uppdatera sitt släktregister eftersom Tomas inte litat på hans förmåga att göra det själv.

När Janne ser tillbaka på egna mångåriga erfarenheter kan han inte låta bli att göra reklam för programmet "Arkiv Digital". Programmet finns på internet (www.arkivdigital.se). Denna källa med historiska fakta har varit ovärderlig, inte bara när har arbetat med släktforskning, utan även med kulturhistoriska artiklar samt böcker. Gå gärna in på deras hemsida och studera erbjudanden från Sveriges ledande leverantör av historiskt källmaterial.  


Granngården Jättenhem är äntligen såld!

Till vår överraskning såldes gården Jättenhem i december 2017. Den gården ligger på höjden söder om vår fritidsgård Nackehultet. Den nye ägaren heter Jan Graf och bor med sin familj utanför Kiel. Han är tysk men klarar bra att prata och skriva svenska. Han genomförde ett planeringsmöte med flera resurspersoner vid Jättenhem 6 februari. 
Hans plan är att restaurera den gamla Dalslandsstugan. Han planerar att återkomma med hela sin familj i oktober månad. 

Min syster Christina, Utgåva 2.

En utgåva 2 av denna bok blev färdig i augusti 2017. Planer på att skriva denna bok hade Janne redan för sex år sedan. Det var medan han höll på med bokern "Närketrilogin". Under arbetet upptäckte han en intressant släkting som hette Christina Wallqvist och som var hans farfars fars syster. Janne var beredd att redan då skriva en romanliknande berättelse (sakprosa) och med Christina som huvudperson. Bild på bokens omslag i den vänstra spalten.

Berättelsen om Christina slutar när hon emigrerar till Wisconsin 1867. De
som läst boken hoppas på en fortsättning. Det tänkte sig även Janne. Han hade kontakter med en släkting i Minneapolis. För henne var Christina en "förmoder". Släktingen har under sommaren 2017 gjort besök i trakten runt Stockholm i Wisconsin. Tyvärr är hon inte beredd  att skriva en fortsatt berättelse om Christinas sista 36 år i Wisconsin. Christinas grav finns i orten Stockholm vid Missippifloden i USA.


Boken om Christina Wallqvist blev Jannes sista bok.

Janne har bestämt sig för att boken "Min syster Christina" skall bli hans sista bok. Andra utgåvan blev färdig i juli 2017. För varje bok Janne skrivit genom åren har han i papplådor eller i flera ringpärmar samlat allt fakta-underlag som han använt sig av. Som en extra "kulturhistorisk gärning" har han under hösten 2017 för kommande generationer skrivit utförliga beskrivningar av var hans matrial till alla böcker finns samt även om andra släkthistoriska dokument av värde.

Om du kan läsa engelska kan du på "Pages in English" under fliken "Christina" finna denna bok översatt och redigerad med texter och bilder till Engelska i sin helhet. I juni 2018  finns bokens alla kapitel. 


Sonjas aktuella projekt

Det som fortsätter att uppta det mesta av Sonjs intresse är hennes insatser som God man och vårdnadshavare för ensamkommande flyktingbarn och familjer som flyr krig och förföljerse och därför söker asyl i Sverge. Dessutom kommer förberedelser för 2018 års trädgårdsskötsel och blomsterarrangemang på fritidsgården Nackehultet i Dalsland att ta sin tid. Därutöver gör Sonja med glädje insatser för våra två yngsta barnbarn som bor med sin familj på Västkusten ute på ön Tjörn.

Sonja ägnar sig numera mycket åt att fotografera med sin mobil och att vara aktiv på Facebook. I den finns "Familjegruppen"  som innehåller fortlöpande nyheter från våra barn och barnbarn.

Sonja har även tagit itu med släktforskning. Förutom sitt eget återseendes glädje av gamla dokument har hon börjat skriva på sin släkts historia, från början om sina föräldrar. Sonen Tomas har lovat att vid behov ge henne redaktionell hjälp.

Sveriges position i världen.

Under Sonjas insatser för ensamkommande flyktingbarn och deras familjer har vi många gånger vid middagsbordet diskuterat situationen för dem som kommer ifrån andra kulturer för att

bosätta sig i vårt land och att kunna anpassa sig till vår kultur.
Som svar på den frågan har vi skrivit en artikel som finns i länken.

Senaste månadernas händelser. 

Omfattar Janne och Sonjas aktiviteter från januari till december 2018.

Här kan du söka i innehållet

Hemsidans ägare:

Jan och Sonja Helling
Järnvägsgatan 5
461 31 Trollhättan

Janne 0705 163 573
Sonja 0702 304 719


Hemsida med Sitoo

Copyright 2010