Janne & Sonja Järnvägsgatan Nackehultet Släkthistoria Jannes böcker Läsvärda artiklar

Välkommen till Sonja och Janne Helling

Sonja-och-Janne-Hultet-2016-1.JPG

     Sonja och Jan Helling
på Nackehultets veranda

nya-framsidan-till-Janne.png

00-Christina-sve-baksida.png

Vi har på Pages in English ​lagt till två sidor som även kan läsas av den som behärskar engelska:
Helling Family News och
Swedish news in English
Travel to Sweden 2018

Detta är främst avsett för Jannes många släktingar i USA.

Okt-1.JPG

Fotografi från vår hamn i Nacketjärn. Oktober 2017

Sonjas-slaektforskning.JPG

Medan Sonja håller på med släktforskning.

 

Mars 2018

 Nyheter på denna månads hemsida

Fliken Jannes böcker är omarbetad. Där finns artiklarna:
- Jannes bästa böcker
- Nya möjligheter att bli hänförd.

På denna index-sida finns länkar till artiklarna:
- Sveriges position i världen

- Senaste månadernas händelser
Pages in English finns artikeln:

- Travel to Sweden 2018

 Släktregistret

För många år sedan övertog Janne ansvaret efter sin far Hjalmar Helling för uppdateringar av vårt släktregister. Janne har digitaliserat registret programmet MinSläkt. Programmet har 2018 graderats upp till version 4.2. Därmed tog Janne itu med att utnyttja nya möjligheter att gradera upp släktregistrets innehåll. Under 2018 har tillförs nya uppgifter om släktingar i USA.

Janne var osäker om vem som skulle kunna överta ansvaret för registrets fortlöpande uppgradering. Vår son Tomas Helling hade till Jannes glädje en lösning på detta problem. Det kommer att innebära att många anhöriga kommer att hjälpas åt med denna uppgift. Tomas Helling har som "redaktör" ansvaret att samordna dessa insatser.

När Janne ser tillbaka på egna mångåriga erfarenheter kan han inte låta bli att göra reklam för programmet "Arkiv Digital". Programmet finns på internet (www.arkivdigital.se). Denna källa med historiska fakta har varit ovärderlig för när han inte bara har arbetat med släktforskning, utan även med kultur och historiska artiklar samt böcker. Gå gärna in på deras hemsida och studera erbjudanden från Sveriges ledande leverantör av historiskt källmaterial.  


Gården Jättenhem är äntligen såld!

Till vår överraskning såldes gården Jättenhem i december 2017. Den gården ligger på höjden söder om vår fritidsgård Nackehultet. Den nye ägaren heter Jan Graf och bor utanför Kiel. Han är tysk men klarar bra att prata och skriva svenska. Han genomförde ett planeringsmöte med flera resurspersoner vid Jättenhem den 16 februari. Hans plan är att restaurera den gamla Dalslandsstugan. Han återkommer med hela sin familj under en vecka i början sin familj.

Min syster Christina, Utgåva 2.

En utgåva 2 av denna bok blev färdig i augusti 2017. Planer på att skriva denna bok hade Janne redan för sex år sedan. Det var medan han höll på med bokern "Närketrilogin". Under arbetet upptäckte han en intressant släkting som hette Christina Wallqvist och som var hans farfars fars syster. Janne var beredd att redan då skriva en romanliknande berättelse (sakprosa) och med Christina som huvudperson. Bild på bokens omslag i den vänstra spalten.

Berättelsen om Christina slutar när hon emigrerar till Wisconsin 1867. De
som läst boken hoppas på en fortsättning. Det tänkte sig även Janne. Han hade kontakter med en släkting i Minneapolis. För henne var Christina en "förmoder". Släktingen har under sommaren 2017 gjort besök i trakten runt Stockholm i Wisconsin. Tyvärr är hon inte beredd att skriva en fortsatt berättelse som handlar om Christinas sista 36 år i Wisconsin. Christinas grav finns i orten Stockholm vid Missippifloden i USA.


Boken om Christina Wallqvist blev Jannes sista bok.


Janne har bestämt sig för att boken "Min syster Christina" skall bli hans sista bok. Andra utgåvan blev färdig i juli 2017. För varje bok Janne skrivit genom åren har han i papplådor eller i flera ringpärmar samlat allt fakta-underlag som han använt sig av. Som en extra "kulturhistorisk gärning" har han under hösten 2017 för kommande generationer skrivit utförliga beskrivningar av var hans matrial till alla böcker finns samt även om andra släkthistoriska dokument av värde.

Mer om detta finns under fliken ovan: Jannes böcker.


Sonjas aktuella projekt

Det som fortsätter att uppta det mesta av Sonjs intresse är hennes insatser som God man och vårdnadshavare för ensamkommande flyktingbarn och familjer som flyr krig och förföljerse och därför söker asyl i Sverge. Dessutom kommer förberedelser för 2018 års trädgårdsskötsel och blomsterarrangemang på fritidsgården Nackehultet i Dalsland att ta sin tid. Därutöver gör Sonja med glädje insatser för våra två yngsta barnbarn som bor med sin familj på Västkusten ute på ön Tjörn.

Sonja ägnar sig numera mycket åt att fotografera med sin mobil och att vara aktiv på Facebook. I den finns "Familjegruppen"  som innehåller fortlöpande nyheter från våra barn och barnbarn.

Sonja har även tagit itu med släktforskning. Förutom sitt eget återseendes glädje av gamla dokument har hon börjat skriva på sin släkts historia, från början om sina föräldrar. Sonen Tomas har lovat att vid behov ge henne redaktionell hjälp.

Sveriges position i världen.

Under Sonjas insatser för ensamkommande flyktingbarn och deras familjer har vi många gånger vid middagsbordet diskuterat situationen för dem som

kommer ifrån andra kulturer för att bosätta sig i vårt land och att kunna
anpassa sig till vår kultur. Som svar på den frågan har vi skrivit en länk.

Senaste månadernas händelser. 

Här kan du söka i innehållet

Hemsidans ägare:

Jan och Sonja Helling
Järnvägsgatan 5
461 31 Trollhättan

Janne 0705 163 573
Sonja 0702 304 719


Hemsida med Sitoo

Copyright 2010